KOFAs årsrapport 2015

KOFA nådde i 2015 målet om lav saksbehandlingstid og organet kan igjen bidra til effektiv håndhevelse av regelverket for offentlige anskaffelser. KOFA håndterte samtidig sine to første rettssaker for domstolene i to gebyrsaker.

Direktør og sekretariatsleder, Anneline Vingsgård, sier at rapporten gir et innblikk i de aktivitetene og resultatene som preget fjoråret i KOFA, herunder de to første rettssakene om ilagte gebyr for ulovlige direkteanskaffelser, og de viktigste avgjørelsene fra klagenemnda. Det er også beskrevet hvordan KOFA oppfyller sitt samfunnsoppdrag, departementets mål og egne strategiske mål, og som vanlig inneholder rapporten statistikk og nøkkeltall for driften.

– I 2015 ble målet om lav saksbehandlingstid oppfylt, og det er svært gledelig at organet nå kan tilby partene en rask avklaring av tvistene sine. Lav saksbehandlingstid er viktig for at Kofa skal kunne bidra til effektiv håndhevelse av regelverket. Dette er igjen viktig for at regelverket for offentlige anskaffelser skal oppnå sitt formål om økt verdiskapning og mest mulig effektiv ressursbruk, uttaler Vingsgård.

Georg Fredrik Rieber-Mohn, leder i KOFA, understreker i sine betraktninger viktigheten av at KOFA igjen får myndighet til å ilegge gebyr ved ulovlige direkte anskaffelser. Håndhevelsesreglene ble endret i 2012, og gebyrmyndigheten KOFA hadde i de foregående fem årene, og som førte til jevnlige gebyrer som samlet oversteg 100 millioner kroner, ble overført til domstolene.

– I de siste tre årene har håndhevelsen ligget nede, og de preventive virkninger uteblitt, skriver klagenemndas leder. Offentlige oppdragsgiveres utstrakte tilslutning til lovforslaget er svært gledelig, og er et tegn på at KOFAs tidligere gebyrmyndighet var et riktig og viktig tiltak for å sanksjonere mot de mest alvorlige bruddene på regelverket.

Departementet har altså i Prop. 51 L foreslått å tilbakeføre gebyrmyndigheten til KOFA. Etter forslaget til ny lov § 12 skal KOFA ilegge oppdragsgiveren et overtredelsesgebyr når det foreligger en ulovlig direkte anskaffelse. Unntaket er begrenset til saker hvor det vil være åpenbart urimelig, og dette innebærer en skjerpelse sammenlignet med tidligere.

Vedtagelse av det nye lovforslaget vil medføre økt klagetilstrømming, og departementet erkjenner i lovforslaget at innføring vil innebære et økt ressursbehov for KOFA. Etter et år der saksbehandlingstiden er redusert til ønskelige nivåer (3 måneder for vanlige saker, 2 måneder for prioriterte saker), har mange høringsinstanser uttrykt bekymring for at ny gebyrmyndighet vil føre til en økning i tiden fra klage til avgjørelse.

– Denne bekymringen deler KOFA, skriver Georg Fr. Rieber-Mohn. Vi vil nødig på ny havne i en situasjon der KOFA «drukner» i saker og mister muligheten til å fullt ut utøve den viktige samfunnsfunksjonen organet uomtvistet har.

Her kan du lese hele årsrapporten

Publisert: 29.02.2016 | Sist endret: 10.03.2016